Mannen schijnen minder aan depressies te lijden dan vrouwen. Statistieken geven aan dat ongeveer half zoveel mannen als vrouwen met een depressie worden gediagnosticeerd.
Het is echter heel wel mogelijk dat het voorkomen van depressie bij mannen wordt onderschat, omdat het minder waarschijnlijk is dat mannen zullen toegeven dat ze aan een depressie lijden (omdat veel mensen depressie als een teken van zwakte zien), en omdat zorgverleners minder geneigd zijn depressies te verwachten bij mannen.
Meer vrouwen dan mannen doen een poging tot zelfmoord, maar veel meer mannen dan vrouwen slagen feitelijk in hun poging. In feite is het zelfmoordcijfer onder mannen vier keer hoger dan onder vrouwen, en het zelfmoordcijfer onder mannen neemt gedurende hun leven toe tot het een piek bereikt bij de leeftijd van 85.
Depressie tast de gezondheid van mannen op een andere manier aan dan de gezondheid van vrouwen. Recent onderzoek geeft aan dat depressie in verband wordt gebracht met hogere cijfers voor hart- en vaatziekten zowel bij mannen als bij vrouwen. Het onderzoek geeft echt ook aan dat alleen mannen een hoger sterftecijfer hebben als gevolg hiervan.
Hoe te herkennen?
Depressies bij mannen zijn vaak verborgen achter of gecamoufleerd door drugs of alcohol, of door diverse leefgewoontes, zoals excessief werken.
Gedragsindicators voor depressie bij mannen zijn onder meer: boos zijn, ontmoedigd zijn, gefrustreerd en/of onsamenhangend zijn, eerder hopeloosheid en hulpeloosheid voelen, en hierdoor kan depressie moeilijker te herkennen zijn bij mannen.
Depressie tast de gezondheid van mannen op een andere manier aan dan de gezondheid van vrouwen. Recent onderzoek geeft aan dat depressie in verband wordt gebracht met hogere cijfers voor hart- en vaatziekten zowel bij mannen als bij vrouwen.
Het onderzoek geeft echt ook aan dat alleen mannen een hoger sterftecijfer hebben als gevolg hiervan. Depressies bij mannen zijn vaak verborgen achter of gecamoufleerd door drugs of alcohol, of door diverse leefgewoontes, zoals excessief werken.
Gedragsindicators voor depressie bij mannen zijn onder meer: boos zijn, ontmoedigd zijn, gefrustreerd en/of onsamenhangend zijn, eerder hopeloosheid en hulpeloosheid voelen, en hierdoor kan depressie moeilijker te herkennen zijn bij mannen.
Wanneer naar de dokter?
Wanneer moet je een arts zien als je (of denkt dat je) een depressie hebt? Op https://onlineapotheek.co kom je alvast meer te weten over de symptomen die deze vervelende aandoening met zich meebrengt. Als je symptomen als deze hebt, aarzel dan niet een medische zorgverlener te raadplegen. Voordat je hulp of behandeling voor depressie kunt ontvangen, is het eerst nodig dat je een correcte diagnose krijgt.
Als je een depressie hebt, of op z’n minst denkt dat je er één hebt, moet je je realiseren dat je niet jezelf moet diagnosticeren. Je hebt een zorgverlener nodig die de vaardigheden heeft om je de juiste beoordeling en een professionele diagnose van je gesteldheid te geven.
Er is absoluut geen enkele reden om je timide of in verlegenheid gebracht te voelen als je met een zorgverlener over de symptomen van je gesteldheid spreekt. Er zijn vele zorgverleners die heel begripvol zijn ten aanzien van je probleem. Tenslotte zijn ze er voor opgeleid om depressies te bestuderen en te behandelen.