Wat is een rijgedragverzekering?

Bij een rijgedragverzekering sta je toe dat een verzekeringsmaatschappij jouw rijgedrag kan volgen. Dit gebeurt door middel van de OBD stekker of een app op jouw telefoon. Bij sommige aanbieders van rijgedrag verzekeringen kun je zo tot wel 35% korting op de premie ontvangen. Een kleurcode wordt bepaald aan de hand van je rijscore. De premiekorting wordt bepaald aan de hand van een kleurcode.

 • Groen staat voor veilig en geeft recht op 25 – 35 % korting
 • Oranje staat voor matig tot redelijk waarbij je 5 – 10 % korting kunt ontvangen
 • Rood staat voor onveilig en hierbij ontvang je géén korting

Een keer te hard rijden of te snel remmen is geen probleem maar als dit vaker gebeurt dan loop je kans dat de korting minder wordt. Op autoverzekering.nl kun je vergelijken of een rijgedragverzekering ook een goede verzekering is voor jou.

Gegevens doorgeven aan de verzekeraar door middel van een OBD stekker

De verzekeringsmaatschappij kan ervoor kiezen om bij een rijgedragverzekering jouw rijgedrag door middel van een OBD stekker te registreren. Je ontvangt van de verzekeringsmaatschappij de OBD stekker. Aan de stekker zitten vaak wel kosten verbonden.

De OBD (ON Board Diagnostics) stekker is een klein apparaatje met een chip die je in de OBD2 poort onder je stuur plaatst. De stekker heeft zo toegang tot de software in jouw auto en verstuurd elke 2 minuten een signaal naar de verzekeringsmaatschappij. De verzekeringsmaatschappij kan deze gegevens uitlezen maar het is onmogelijk om gegevens naar jou te sturen.

De verzekeraar registreert onder andere:

 1. Het aantal kilometers dat je rijdt, op welk tijdstip en waar
 2. Je remgedrag, regelmatig of abrupt
 3. De snelheid waarmee je rijdt maar ook waar je dat doet
 4. Het acceleratiegedrag, normaal optrekken, snel of buitensporig optrekken

Gegevens doorgeven aan de verzekeraar door middel van een app op je telefoon

Het is zoals gezegd ook mogelijk dat de verzekeraar ervoor kiest om jouw rijgedrag uit te lezen via een app op jouw telefoon. Ook hier zijn vaak kosten aan verbonden. Aan de hand van een aantal factoren wordt via de app op jouw telefoon een rijscore bepaald:

 • Het aantal kilometers dat je rijdt, op welk tijdstip en waar
 • Je remgedrag, hard, regelmatig of abrupt
 • De snelheid waarmee je rijdt maar ook waar je dat doet
 • Het acceleratiegedrag, normaal optrekken, snel of buitensporig optrekken
 • Hoe vaak je jouw telefoon ontgrendeld of aanpakt
 • Of je vaak scherpe bochten neemt

Aan de hand van deze rijscore wordt jouw rijgedrag ingedeeld onder één van de volgende vier pijlers: Rustig – Oplettend – Bewust – Nauwkeurig.

Similar Articles

Comments

Advertisment

Instagram

Most Popular

Een kerstpakket online bestellen

Je hebt waarschijnlijk al gezien dat er online een ruime keuze is aan kerstpakketten. Het is slim om zo vroeg mogelijk op...

Een cadeaubon voor je kerstpakketten

Elk jaar weer kerstpakketten samen moeten stellen, het is een grote taak en er gaat ongelofelijk veel tijd in zitten. En wat ga je...

De ideale slaapkamer

Niets is belangrijker dan goed uitgerust wakker worden. Je zult je ook fitter voelen wanneer je goed geslapen hebt, Maar wat is...